20 de gen. 2023

Encesa de la Torre d’en Nadal pels Drets Humans

 

El dissabte 14 de gener, i per segon any consecutiu, va tenir lloc l’acte simbòlic d’encendre la Torre d’en Nadal amb l’objectiu de posar en evidència el drama humanitari de la migració per mar de la gent que ha de fugir del seu país, i fer-ho a partir d’elements destacats del patrimoni cultural com són les torres de guaita.

Aquesta es una iniciativa que té l’origen a l’illa de Mallorca el 2017 i que s’ha anat estenent per altres illes com ara Menorca i altres pobles costaners del País Valencià i Múrcia. El Grup d’Opinió de Vilassar de Mar (gOvi) i el Centre d’Estudis Vilassarencs  (CEV) van afegir-se a la iniciativa, atès que el nostre poble conserva la coneguda torre de guaita, de gran valor patrimonial i, alhora, per afegir-se al caràcter humanitari de la iniciativa.

L’acte, conduit per l’Ernest Ortoll (CEV), va consistir en una presentació del mateix a càrrec d’en Jos Petit (gOvi), una referència històrica a la Torre d’en Nadal i les torres de guaita per part de l’Alexis Serrano (CEV), la lectura del manifest en favor dels drets humans per en Eloi Beulas (Bricbarca) i la interpretació musical amb violí d’Aurora Maties.

Els Mansuets de Foc amb so de tambors, enmig del silenci, van encendre les bengales commemoratives.

A l’acte hi van col·laborar també la Creu Roja,  Mansuets de Foc, Bricbarca, la comunitat musulmana de VdM i l’Ajuntament de Mar i l’Ajuntament.

Per accedir als vídeos de l’acte cliqueu els següents enllaços:

Salutació i presentació

Referència històrica

Encesa de bengales

Lectura del manifest

Interpretació musical i comiat