11 de gen. 2023

Acte a favor dels Drets Humans a la Torre d'en Nadal

 

El proper dissabte 14 de gener de 2023, se celebrarà per segon cop a la península l'Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la mediterrània pels drets humans. La iniciativa organitzada pel Consell de Mallorca, l’IES Marratxí i Amnistia Internacional, és coordinada per segon cop per l'Institut Ramon Muntaner, una fundació que compta en el seu patronat amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació d’Ateneus de Catalunya.

En la primera edició del 2022, l'Institut Ramon Muntaner va coordinar 9 torres. Aquest 2023, s'han aconseguit sumar a l'acte 32 torres/fortificacions de 26 poblacions dels territoris de parla catalana: Catalunya, el País Valencià i la Franja.

L’objectiu de l'acte és doble: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any. I per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana. 

La coordinació de l'acte és possible gràcies a la col·laboració del Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona i el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.