25 de febr. 2022

Represa de l’activitat educativa del gOvi en Energies Renovables


El Grup d’Energies Renovables del gOvi ha reprès aquest curs 2021-22 la seva activitat en educació ambiental. Inicialment l’any 2018, era una activitat dirigida als estudiants de primer de batxillerat que cursen l’assignatura de tecnologia dels instituts de secundària de Vilassar de Mar, el Mossèn Pere Ribot i el Vilatzara.

Aquesta activitat es va fa en col·laboració amb la Societat Aigües de la Mina Vella, que va cedir la seva Sala de Conferències de Ca l’Eudald, on també està ubicat el Museu de la Mina Vella. Aquesta antiga masia, perfectament restaurada i conservada, ens permet desenvolupar una activitat educativa en que es complementen les energies renovables i la gestió del aigua.

Els nois i noies arriben caminant des dels seus instituts i, en la Sala de Conferències, se’ls fa una xerrada que porta per títol: “Energies Renovables que tothom pot tenir a casa seva. Energia de la Biomassa i  Energia Fotovoltaica“. En acabar, es fa una visita a les plaques fotovoltaiques instal·lades a sobre del dipòsit de la Mina Vella. Després es convida als nois i noies a visitar al Museu, on se’ls explica el cicle del aigua, fen referència especialment a la seva gestió i, en particular a Vilassar de Mar. També tenen l’oportunitat de veure part de l’antic molí i la mina.

Aprofitant l’experiència adquirida, es va adaptar l’activitat pels nois i noies de sisè de primària. En aquest cas, la xerrada es realitza en la pròpia classe de 6è, i posteriorment, s’introdueix una activitat pràctica per explicar l’energia fotovoltaica i la eòlica.

Per les conseqüències de la covid-19, des de Febrer del 2020 fins a octubre del 2021 no s’han pogut reprendre les activitat. Aquest curs 2021-2022, s’han fet xerrades a l’Escola del Mar, el Vaixell Burriac i al Perez Sala, per alumnes de 6é, i per alumnes de batxillerat del Institut Vilatzara. Queda pendent al març la xerrada pel alumnes del Institut Pere Ribot.

Pel que a nosaltres ens arriba és una activitat molt ben valorada pel nois i noies, pels seus professors i les direccions educatives dels centres.

Des del gOvi agraïm als centres educatius el seu interès i col·laboració i a l’Ajuntament de Vilassar de Mar el seu suport.

Jordi Bartrolí i Oleguer Tàpies impartint les activitats