13 de gen. 2022

El gOvi organitza amb el CEV l'Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrànea pels Drets Humans


La iniciativa del projecte ENCESA DE TORRES, TALAIES I TALAIOTS DE LA MEDITERRÀNIA PELS DRETS HUMANS té l’origen a l’illa de Mallorca el 2017 i té per objectiu posar en evidència el drama humanitari de la migració per mar de la gent que ha de fugir del seu país, i fer-ho a partir d’elements destacats del patrimoni cultural com són les torres de guaita. 

Aquest projecte s’ha anat estenent per altres illes com ara Menorca i altres pobles costaners del País Valencià i Múrcia, i hi ha la voluntat que hi puguin participar el nombre més gran de pobles costaners. Té el suport de diverses entitats, i entre elles hi juga un paper destacat Amnistia Internacional.

L’Institut Ramon Muntaner (IRMU) s’ha sumat al projecte i està duent a terme tasques de difusió a través de la xarxa de Centres d’Estudis Locals de Catalunya. El Centre d’Estudis Vilassarencs  (CEV) i el Grup d’Opinió de Vilassar de Mar (gOvi) han volgut afegir-se a la iniciativa amb l’objectiu de participar en la pròxima jornada d’encesa prevista per aquest dissabte 15 de gener del 2022, atès que el nostre poble conserva una torre de guaita de gran valor patrimonial i antigament n’havia disposat de dues més, que s’enderrocaren al llarg del segle XIX, i alhora perquè  les entitats participats valoren molt positivament el caràcter humanitari de la iniciativa.

La proposta general de l’activitat consta de dues convocatòries. Una al migdia amb la lectura d’un manifest humanitari, tot seguit d’una encesa de fum des de dalt de la torre i finalment el cant del Viatge a Ítaca de Lluís Llach. La segona convocatòria, a les 18h amb la lectura de nou del manifest i l’encesa de bengales des de dalt de la torre. Aquesta proposta marc és adaptable a cada municipi en funció de les seves necessitats i especificats.

A Vilassar la idea és dur a terme l’Encesa per primera vegada i fer-ho en una sola convocatòria al migdia i entorn de la Torre d’en Nadal. Amb la participació, a banda del CEV i del gOvi, de  Creu Roja,  Mansuets de Foc, l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar i l’Ajuntament.