26 d’abr. 2020

Activitat educativa del gOvi en Energies Renovables



El Grup d’Opinió Vilassar de Mar, preocupat per la emergència climàtica que vivim, ha emprès unes línees d’actuació encaminades a conscienciar, a la població de Vilassar de Mar, de la necessitat d’actuar en el nostre entorn en aquells aspectes mediambientals susceptibles de millorar.

Així, des del gOvi s’està fent una activitat adreçada, inicialment, als estudiants de primer de batxillerat que cursen l’assignatura de tecnologia dels instituts de secundària de Vilassar de Mar, Mossèn Pere Ribot i Vilatzara.

Aquesta activitat es fa en col·laboració amb la Societat Aigües de la Mina Vella, que cedeix la seva Sala de Conferències de Ca l’Eudald, on també està ubicat el Museu de la Mina Vella. Aquesta antiga masia, perfectament restaurada i conservada, ens permet desenvolupar una activitat educativa en que es complementen les energies renovables i la gestió del aigua.


Els nois i noies arriben caminant des dels seus instituts i, en la Sala de Conferències, se’ls fa una xerrada que porta per títol: “Energies Renovables que tothom pot tenir a casa seva. Energia de la Biomassa i Energia Fotovoltaica“. En acabar, es fa una visita a les plaques fotovoltaiques instal·lades a sobre del dipòsit de la Mina Vella. L’any 2004, es varen posar 32 plaques d’una una potencia aproximada de 5,5 Kw amb finalitat exclusiva de producció i injecció a la xarxa (petita central elèctrica). L’any 2016, es posen 24 plaques amb una potència aproximada de 6,5 Kw. En aquest cas la finalitat inicial era el autoconsum, però aprofitant les oportunitats que dona la Nova Llei s’estan fen les gestions per injectar els excedents a la xarxa i rebaixar d’aquesta manera la factura elèctrica de la Societat.

Després es convida als nois i noies a visitar al Museu, on se’ls explica el cicle del aigua, fent referència especialment a la seva gestió i, en particular a Vilassar de Mar. També tenen l’oportunitat de veure part de l’antic molí i la mina. La visita es finalitza visitant l’estació meteorològica de Ca l’Eudald, tot explicant el funcionament de la diferent instrumentació i la seva utilitat. En conjunt és una activitat de 2,5-3 hores que ha estat molt ben valorada pels alumnes, professors i les direccions dels instituts. Ja és el segon any que es realitza.

Aprofitant l’experiència adquirida, aquest curs 2019-20, s’ha adaptat l’activitat per als nois i noies de sisè de primària.  Ja s’ha fet per a l’escola Vaixell Burriac i a la primavera està previst fer-la a l’escola Pérez Sala. En aquest cas es realitza a la pròpia classe de 6è, i s’introdueix una activitat pràctica per explicar l’energia fotovoltaica i l’eòlica.