7 de febr. 2015

Resum de l'activitat "Diàleg i propostes econòmiques en crisi"


Que alguna cosa no funciona, i a més funciona molt malament és en  el  que, tant els assistents com els ponents, van coincidir en el darrer acte organitzat pel gOvi.

La xerrada “Crisi, capitalisme i economia social” va transformar-se de seguida en un debat on al final les nombroses intervencions van enriquir les exposicions de Rafa Raya Manresa i Jordi Marí de la Torre, amb en Damià del Clot Trias en el paper de moderador i dinamitzador.

Segons Rafa Raya cal canviar les lleis, que són poc apropiades per aquesta situació de crisi i que duen a molts treballadors a l’atur, a força empresaris els obliguen a tancar i fins i tot va “de seguir així ben aviat la meitat del país serà insolvent”. Va destacar com el sistema es protegeix a sí mateix amb exemples, com en un cas de preferents, o criticant com el poder judicial està sotmès al poder executiu.

En Jordi Marí per la seva banda va apuntar que el que  denominem economia social o la banca ètica no són productes de la crisi, fa molts anys que existeixen encara que s’han fet més visibles en aquests anys de crisi. A la seva exposició va quedar clar que cal un consum responsable i que aquest  parteix del propi individu, tant del que compra, d’on diposita els seus estalvis i què es fan amb aquests, o com un mateix interactua amb el medi natural.

En aquest paper de moderador en Damià del Clot, que va iniciar la intervenció fent referència a l’actualitat de la qüestió en relació a la situació grega,  va aconseguir que, malgrat les moltes coincidències dels ponents, aprofundir en les dissensions i anar més enllà de l’anecdòtic per arribar a les idees.

Aquesta xerrada tal com va explicar en Carles Malfeito, president de gOvi,  estava pensada des de finals de 2013 amb la pretensió de poder conèixer quina era l’opinió de les persones enfront la crisi davant la difícil situació de moltes famílies.

Al final es va efectuar un sorteig per una subscripció anual a la revista Valors (www.valors.org)  així com els assistents van ser obsequiats amb exemplars d’aquesta publicació a la qual agraïm el seu interès.

Des del gOvi agraïm a tots als assistents la seva presencia i participació, als ponents i moderador la seva col·laboració en l’acte, a TV Vilassar per l’enregistrament del mateix i a l’Ajuntament pel seu suport i cessió del local.